Ons brein is continu bezig met voorspellen. Wat gaat er mogelijk gebeuren en hoe kunnen we daar het beste op anticiperen? Verwachtingen spelen daarin een grote rol en hebben ook een grote invloed op wat er daadwerkelijk gebeurt. Je krijgt vaak wat je verwacht. Het is belangrijk om cliënten te helpen positieve realistische verwachtingen omtrent verandermogelijkheden te creëren, maar evengoed is het essentieel om als therapeut positieve realistische verwachtingen omtrent verandermogelijkheden van cliënten te hebben.

Geloven in mogelijkheden, geeft vertrouwen.

En vertrouwen is nodig om nieuwe dingen te proberen, risico te nemen en daardoor te leren en te groeien. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor therapie, maar overal waar mensen proberen zich te ontwikkelen. Leven in het algemeen dus. Fascinerende studies hebben laten zien dat de verwachtingen van docenten enorme invloed hebben op de leerprestaties van hun leerlingen, zowel positief als negatief.

De geschiedenis van de mensheid laat zien dat mensen tot bijzondere prestaties in staat zijn, zelfs onder erbarmelijke omstandigheden. Alle reden om in ieder mens de wil tot groei en verbetering te verwachten.