Als we iemand vragen wat hij of zij in een inktvlek ziet (Rohrschach test), doen we dat niet omdat we iets over de inktvlek willen leren, maar omdat we iets over de ander willen leren. We kunnen iets leren over diens perspectief, kijk op de wereld, wereldbeeld.

Als zorgverzekeraars op een bepaalde manier kijken naar GGZ-cliƫnten en zorgverleners, zegt dat niets over ons, maar leren we veel over zorgverzekeraars.

Het is gemakkelijk om daar gefrustreerd en verontwaardigd over te raken (want zo voelt het namelijk, van waarde ontdaan zijn), maar mijn waarde en waardigheid ligt niet in hun handen.

Ik leer iets over het perspectief en wereldbeeld van de zorgverzekeraars: namelijk hebzucht. Ongebreidelde hebzucht naar macht en geld. Net als veel CEO’s en politici. Onze doelen zijn daarin van geen enkel belang, wij zijn voor hen slechts middelen in hun hebzuchtige doelen.

En het is verbijsterend dat we hebzucht bijna als iets normaals zijn gaan beschouwen. De vele schandalen (farmaceutische industrie, banken, verzekeraar en politici) hebben nooit tot wezenlijke veranderingen geleid, terwijl het eigenlijk helemaal niet normaal is. Hebzucht werd niet voor niets al duizenden jaren geleden als hoofdzonde aangemerkt en in oude en inheemse culturen werd het als ziek of afwijkend gezien.

We zien nu de verwoestende gevolgen van decennia de meest ‘verziekte’ of verstoorde mensen aan het roer van instellingen, instituten en regeringen.

Marcus Aurelius (Romeinse keizer in de 2e eeuw na Christus) schreef al dat wat niet goed is voor de zwerm, ook niet goed is voor de bij. Mensen gedragen zich gebrekkig omdat ze het verschil niet weten tussen het goede en het slechte – en we moeten ze daar maar voor vergeven (echo naar Jezus Christus?). We kunnen ons maar beter op onszelf richten, werken aan onze eigen gebreken en proberen in harmonie met de wereld te leven, dan te proberen anderen te veranderen.

Voor elkaar zorgen staat aan de basis van onze menselijke beschaving. Zorgen is zowel goed voor de gemeenschap als voor de zorgverlener. Uit onderzoek blijkt dat (zorg) geven een gevoel van betekenis/zin kan geven en (zorg) ontvangen kan gelukkig maken. Laten we proberen meer moeite voor elkaar te doen en zo goed voor de zwerm en SAMENleving te zorgen. Proberen het goede te doen en in harmonie met het grotere geheel te leven.

Ik probeer daar zelf aan te werken. Probeer het goede te doen, ongeacht wat zorgverzekeraars daarvan vinden. Doe je mee? Wie weet kan het zich als een inktvlek verspreiden…