Ik probeer op allerlei vlakken te bouwen aan een nieuwe, betere GGZ. Dit zijn de zaken waar ik momenteel mee bezig ben. Snuffel gerust wat rond en gebruik wat je nodig hebt. Samen bouwen gaat veel sneller en is leuker!

Hoe word je een betere therapeut? Kortdurend en persoonlijk behandelen

Dit is het voornaamste thema waar ik mij mee bezig houd. Er blijken therapeuten te bestaan die stelselmatig de beste resultaten behalen, ongeacht de problematiek en hun gebruikte behandelmethodiek, en dat ook nog eens vele malen sneller dan gemiddeld. Ze blijken dus in korte tijd veel meer voor elkaar te krijgen. Mijn grote vraag richt zich op: hoe dan? En kunnen wij dat ook leren en kunnen we meer toptherapeuten creëren? De wetenschap heeft inmiddels al meer inzicht hierin gegeven en ook de route richting het verbeteren van therapieresultaat en het worden van een betere therapeut wordt steeds helderder. Hierover geef ik met enige regelmaat lezingen, trainingen en workshops (zie spreekbeurten) en ben ik aan het schrijven. Verder ben ik vooral ook zelf hard aan het werk om te proberen een betere therapeut te worden.

3-daagse nascholing: Hoe word je een betere therapeut? Kortdurend en persoonlijk behandelen

De afgelopen jaren heb ik enkele keren een 3-daagse geacrediteerde nascholing verzorgd bij het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen (zie link). De cursus werd zeer gewaardeerd door de deelnemers, maar vanwege grote drukte en het zeer arbeidsintenstieve karakter van deze cursus, zijn er geen nieuwe data meer gesteld.

Nieuwe cursus (per 2019): Clinical Excellence en Innovatieve GGZ-concepten

In juni 2019 zal binnen de opleiding tot GZ-psycholoog een keuzevak gaan plaatsvinden waarbij ik probeer alles bij elkaar te brengen wat ik de afgelopen jaren heb ontdekt. Is nog verder in ontwikkeling, dus nog geen verdere informatie beschikbaar.

Psychische problemen benaderen als een huisarts

In 2016 ontstond tijdens een brainstorm met dr. Peter Lucassen en dr. Tim olde Hartman, beiden als huisarts-onderzoeker verbonden aan de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het RadboudUMC, het plan om samen een artikel te schrijven over het niet goed werken van het medische model bij psychische problemen als eerste referentiekader. Wij wilden pleiten voor eerst een persoonsgerichte en relationele aanpak en pas daarna indien nodig een meer ziektegerichte blik. Dit resulteerde samen met nog meer inspirerende bondgenoten in een artikel voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde: psychische problemen benaderen als een huisarts, in juni 2017 geplaatst. Later is nog een verkorte en praktische Engelse versie in het British Journal of General Practice verschenen: Feeling blue, sad or depressed: how to manage these patients?, geplaatst februari 2018 en online te lezen via link

Eensessietherapie

Het zou zo mooi zijn als we alles weten te halen uit iedere sessie. Soms is één sessie al voldoende om iemand op het juiste spoor te helpen, om de wissel om te zetten. Ik ben jaren geleden al sterk beïnvloed geraakt door de single-session treatment beweging en zal binnenkort in Nijmegen een kleine pilot gaan starten.

Lees recentelijk blog: Eensessietherapie: samen alles uit de kast halen! voor enige verdieping. Ik probeer spoedig meer te delen hieromtrent. To be continued!